pondelok, 16. júna 2014

Sparglove risotto s matou a citronom

V piatok som ocakavala kolegynu z prace ktorej som mala pomoct s papiermi a samozrejme nemohla by som to byt ja ak by som nam nepripravila aj nejaky ten obedik.Volba padla na risotto.Z velmi jednoducheho dovodu:chcela som vyskusat svoj novy hrniec :) a strasne mi isla na chut spargla.Recept som mala vybraty uz strasne dlho:Od Jamieho Olivera ...avsak dovolila som si urobit par zmien ktore mi navrhol F ktory mi asistoval pocas celej pripravy risotta a neskor aj piti vina ...Vacsinou vam v receptoch asi prikazu aby ste si sparglu nakrajali a pouzili iba kvetinkovu cast ...Avsak ja to odmietam robit a miesto toho sparglu iba PRELOMIM...Kvetinkovu cast som pouzila do risotta ...ale ani drevenne konce nesli do kosa a miesto toho som pripravila sparglovy pretlak ktory som neskor pouzila do risotta (miesto 700ml zeleninoveho vyvaru...Mala som 300 ml spargloveho pretlaku,kvoli zvyrazneniu chuti som pridala jeden zeleninovy bujon a trosku vriacej vody  a bolo to super !).Recept som uviedla tu vcera.A toto je podla mna super napad ktory mozte vzdy pouzit pri kazdej zelenine ,...
                                                    Sparglove risotto s matou a citronom
Potrebujeme:Na risotto zaklad:1 liter zeleninoveho vyvaru
2 PL olivoveho oleja
1 vecsia cibula,nadrobno nakrajana
4-5 celerove stonky ,nadrobno nakrajana
600 g risotto ryze (ja som pouzila Arborio)
250ml bieleho (sucheho ) vina
Na risotto:500g spargle
700ml zeleninoveho vyvaru
50g masla
1 mala hrst parmezanu,nastruhaneho
cerstva mata,nasekana nadrobno
stava a kora z 2 citronov
sol,cierne korenie
Postup:Na risotto zaklad:V hrnci si zohrejeme olej a na najnizsom ohni podusime cibulu a zelerove stonky tak aby sa vam nesfarbili a zmakli.Pridame ryzu a vino.Dobre premiesame a po zufanke pridavame zeleninovy vyvar (vzdy pridame dalsiu az ked sa nam ta posledna vstrebe) az pokial pouzijeme cely vyvar.
Na risotto:Ohen si zvysime na stredne velky a pridame polovicu zeleninoveho vyvaru(ja som v tomto bode miesto zeleninoveho vyvaru pouzila sparglovy pretlak +zeleninovy bujon a len trochu vody ) do risottoveho zakladu a vmiesame sparglu. Neustale premiesavame a mozme pomaly pridavat zufanky z vyvaru ktory nam este ostal (ale naozaj iba potroske lebo sa moze stat ze ho nebudete potrebovat cely.A neustale ochutnavajte aby ste vedeli kedy je uz hotove ).Davajte pozor aby ste risotto nerozvarili.
Napokon (ked uz bude hotove ) zoberieme z ohna a vmiesame maslo,parmezan,citronovu koru a stavu,matu..Podla potreby dochutime solou a korenim.















2 komentáre: