Stránky

nedeľa 20. októbra 2013

Slivkovy dzem

Trvalo mi cele leto sa rozhodnut z akeho ovocia chcem urobit svoj prvy dzem.A uz ked som sa konecne rozhodla (broskyne )nemohla som najst recept ktory by ma niecim zaujal.Vizia dzema trosku pobledla.
Ked som minuly tyzden natrafila na krasne slivky ( podotykam ovocie o ktorom som bola dlho presvedcena ze nema ziadne caro ..Vdaka bohu ze som sa mylila :) povedala som si preco nie ?Recept nebolo tazke vypatrat nakolko som ho vytvorila spojenim dvoch receptov ktore ma najviac inspirovali.Dzem sa podaril ...nad moje ocakavania ..Uz sa neviem dockat novych dzemovych dobrodruzstiev ktore na mna urcite cakaju...:)
Poznamka: Ja som dzem robila iba z polovicnej davky.
                                                  Slivkovy dzem
Potrebujeme: 1 kg sliviek
500 g krystaloveho cukru
stava z 1 citrona
Postup: Slivky si ocistime a nakrajame na stvrtky.Zmiesame ich s cukrom a nechame ich stat minimalne  1 hodinku (ak vsak nemate cas kludne ich mozte dat hned varit ).Dame ich varit .Ked nam slivky zacnu pustat stavu pridame k nim citronovu stavu ( ja som si to v tomto momente rozmixovala do hladka.Ale myslim ze ak chcete mat dzem s kuskamy ovocia nemusite ho mixovat )Varila som to takych 10-15 min na stredne velkom plameni.Nakolko som dzem doteraz nikdy nevarila nechala som sa inspirovat americkymi receptami kde skusaju dzem :Ci je dzem hotovy zistite ak si trosku kvapnete na tanier (ktory ste vytiahli z mrazaka) a ked si po nom prejdete prstom po bokoch by mali byt tzv.vrasky ..a hlavne by mal byt husty podla vasej predstavy.Dzem som ponalievala do vysterilizovanych poharov (pohare si umyjeme v horucej jarovej vode.Dame ich do rury ktora je predhriata na 140C.Nechame ich tam vyschnut .Dzem plnime do horucich poharov.Prevratime hore dnom aspon na 1 hodinku...










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára