Stránky

pondelok 16. marca 2015

Karamelky s vanilkou a solou

Pametam si ako nam  mamina nosievala uzasne zuvackovite,tahajuce karamelky z vianocnych trhov v Polsku.Vzdy som sa na ne tesila.Je to moja najoblubenejsia sladkost odkedy si mozem pametat...Dufam ze sa medzi vami najde niekto kto pochopi ked poviem ze nemam rada tvrde karamelky ..ale tie zuvackovite ktore sa vam rozplyvaju na jazyku a zlepia vam usta tak ze mate pocit ze stratite vsetky plomby.Tie su moje oblubene.Pametam si ako mi vzdy priniesla 2 vrecka a potom som si vybavila dalsie vrecko u kamoskinej mamy ktora tam tiez chodila..A tak som mala zasoby aspon na par tyzdnov...
Dnes som sa ich konecne odhodlala pripravit.Podarili sa mi na 2 krat..Ten prvy pokus mi totalne prihorel.Ale predpokladam ze to je pri karamelovych zaciatkoch uplne normalne (alebo ma o tom aspon ostatni uistovali )
                                                     Karamelky s vanilkou a solou
Potrebujeme:250g krystaloveho cukru
250ml smotany
60g golden syrup (zlaty sirup)
25g masla
zrnka z 1/2 vanilkoveho lusku
morska sol (ja som pouzila Maldon )
Postup:Pripravime si stvorcovu formu ktoru si vylozime papierom na pecenie.
Vsetky ingrediencie(okrem soli)si dame do hrnca.Premiesavame az pokial sa nam cukor uplne rozpusti.Potom to nechame uz iba bublat na stredne velkom ohni.Za 10 minut by karamelky mali zhustnut .Trosku si odoberieme lyzickou a dame do pohara so studenou vodou.Ked prstami vytvorime gulicku tak karamelky su hotove.Vylejeme do formy.Nechame trosku vychladnut a posypeme morskou solou.Nechame uplne vychladnut (3-4 hodiny).Napokon pokrajame na mensie kusky.Karamelky vam pri izbovej T vydrzia 5-7 dni a v chladnicke este dlhsie.


















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára